Fick sin identitet kapad

Drygt en vecka innan han skulle resa bort fick Per Erik en obehaglig överraskning. Han fick veta att han blivit ID-kapad.

Flygbiljetterna var bokade sedan länge och resväskan var nästan färdigpackad. Det var bara en vecka innan han skulle resa bort som Per Erik fick en obehaglig överraskning – han fick veta att han blivit ID-kapad. Det är svårt att tro att man själv skulle kunna bli utsatt förrän det faktiskt händer. Då digitaliseringen är i ständig framfart och vår digitala närvaro blir större med varje år som går ökar även risken för att bli utsatt för identitetsbedrägeri. Per Erik hade nu blivit en av de över 200 000 svenskar som varje år blir utsatta för identitetsstöld.

Plötsligt började det trilla in fakturor på stora belopp för varor Per Erik inte beställt och han fick även hem papper på att ett nytt mobilabonnemang hade öppnats i hans namn. Per Erik förstod inte hur någon skulle kunnat komma över hans personuppgifter, han hade ju till och med skaffat lås på sin brevlåda. Vad han inte visste om var att han hade klickat sig in på en länk i till en hemsida som bedragarna utformat för att likna en annars hederlig sådan. Detta är ett av många sätt som bedragarna kan få kontroll över dina personuppgifter.

Dagligen tvingas tusentals svenskar spärra sina identitetshandlingar. Identitetsstöld är idag den vanligaste formen av bedrägeribrott i Sverige. Denna typ av brott är ofta mycket tidskrävande att reda ut – och framför allt är det psykiskt påfrestande och obehagligt för den som blivit utsatt.

Idag finns det lyckligtvis alternativ för att minimera risken för att bli utsatt för identitetsstöld. Genom ID-skydd hos Enkla Larm får du varningar i realtid om någon skulle försöka komma åt dina identitets- och värdehandlingar. Därefter har du möjlighet låsa ute bedragarna – effektivt, med ett enda telefonnummer. Hade Per Erik haft ID-skydd hos Enkla Larm hade han kunnat förhindra att ID-kapningen gått så långt som den gjorde. Genom Enkla Larm hade han även haft juridiskt rättsskydd av utvald partner vid betalningskrav upp till 5000 kronor.

 

Historien om Per Erik är fiktiv, men risken är mycket verklig. Skydda dig från identitetsbedrägeri med Enkla Larm, för en tryggare vardag.